Meglepődnénk, ha pontosan tudnánk, hogy milyen sokan élnek át a világon halálközeli élményt. A legtöbb ember ugyan nem mer vagy nem tud beszélni róla, mégis egyre több beszámoló, leírás vagy éppen tudományos kutatás jelenik meg ebben a témakörben.
Putnoki Tibor 1946-ban született Mándokon, Magyarországon. 1994-ben egy betegség kapcsán kórházba került és ott egy 9 percig tartó halálközeli élményt élt át. Egy olyan élményt, amely nem csak az ő életét változtatta meg gyökeresen, de egy egész életre szóló motivációt is adott számára:

„Szólni kellene az embereknek, hogy ne így éljenek, ne így cselekedjenek!”.

Tibor 1994-ben kezdődő új életében többek között arra a legbüszkébb, hogy Dél-Afrikában az előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorúak, az előadását követően megígérték neki, hogy emberhez méltó életet fognak élni.

A klinikai halál állapotában három kérdéssel is szembesült:
1. Volt-e életed a halálod előtt?
2. Emberhez méltó életet éltél-e?
3. Bele tudtál-e nézni embertársaid szemébe tiszta szemmel, tiszta szívvel, felemelt fejjel?
A halálközeli élményben megtapasztaltak fordították őt az emberek, az emberi lét, a szeretet felé, és innen ered a Szeretet Fénye elnevezés is. Több mint egy év telt el a klinikai halál élmény után, amikorra Tibor fizikai teste teljesen felépült és új élete megkezdődött. Találkozott egy lelkes reikis csapattal, akik befogadták, elfogadták és rövid időn belül tanítványaivá váltak. 1995 szeptemberében létrehoztak egy alapítványt és feleségével, Piroskával együtt elindultak, ahogy ő nevezi „a cselekvő szeretet útján”.
Tibor megtapasztalására alapozva a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány a legegyszerűbbnek tűnő, mégis talán a legnehezebb feladatot tűzte zászlajára: saját példán keresztül megmutatni, hogy az ember a szeretetben élésre, a boldogságra lett teremtve, és képes is ennek megfelelően élni. Nem kell hozzá különleges tudás vagy képzettség: a szeretet mindannyiunké és minden élethelyzetben lehetőségünk van megélni azt – csak a mi döntésünkön múlik.
A kezdetek óta Tibor több ezer emberrel osztotta meg a halálközeli élmény során átélt tapasztalatait.
Szerte a világban számos előadást tartott már (2018-ig közel 1000 alkalommal!) Magyarországon, Erdélyben (Románia), Felvidéken (Szlovákia), Kárpátalján (Ukrajna), a Vajdaságban (Szerbia), Ausztriában, Svájcban, Németországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Törökországban, Dél-Afrikában, az Amerikai Egyesült Államokban. Raymond A. Moody amerikai professzor, az Élet az élet után c. könyv szerzője Magyarországon két halálközeli élményt megtapasztalt személyt hallgatott meg, köztük az egyik Tibor volt.
2015 óta Tibor tagja a halálközeli élmények tanulmányozásával foglalkozó amerikai szervezetnek, az IANDS-nek (International Association for Near-Death Studies). Tibor 2015 szeptemberében előadást tartott az amerikai szervezet éves konferenciáján, a Texas állambeli San Antonióban, melyet követően a Szeretet Fénye Közhasznú Alapítvány felkérést kapott, hogy társszervezetként csatlakozzon az IANDS-hez.