Egészségcsoport bemutatkozása

Bemutatkozik az Egészségcsoport

Alapítványunk elsődleges célja a cselekvő szeretet megélése, azaz a szeretet gyakorlati segítő tevékenységekbe történő átültetése. Alapítónk, Putnoki Tibor rengeteg eszközt adott a kezünkbe, többek között olyanokat, melyek az egészségmegőrzésre épülnek. A kezdet kezdetén csak ő masszírozott, egyre többen és többen jöttek hozzá, és rövidesen szükség lett arra, hogy minél többen megtanuljanak masszírozni.

A szeretetteljes érintés elvarázsolta az embereket, és egyre többen vágytak arra is, hogy elsajátítsák a masszírozást. Az erősödő igény indokolta olyan technikák kidolgozását, melyek könnyen elsajátíthatók, nem beavatkozóak, és bárkinél lehet alkalmazni őket. Így jöttek létre a jelenlegi frissítő, lazító és harmonizáló technikáink és tartásjavító tornánk.

Egészségcsoportok bemutatkozása Szeretet Fénye 3

Az Egészségcsoportunk 2001-ben kezdte el a tevékenységét, hét fővel indult. Azóta ez a kör kibővült, az igény növekedésével egyre többen csatlakoztak és a mai napig is csatlakoznak hozzá.

A csoport tagjai felelősek többek között a hát-, kéz-, talpmasszázs tanfolyamainak, a tornát tartók képzésének a megszervezéséért, megtartásáért, a tanfolyami anyagok összeállításáért, az egészségnapok megszervezéséért, a rendszeres kezelésekért, és azok tisztaságának, egységességének megőrzéséért – szerte a világban. Valamint fontosnak tartjuk a folyamatos ön- és csoportfejlesztést is.

További információ: Putnokiné Piroska – Az Egészségcsoport vezetőjénél (piroskaputnoki@gmail.com)

 

Csoporttagok mondták

P. Piroska
Személy szerint én nagyon szeretem megérinteni az emberi szíveket, a szívek által pedig az emberi lelkeket. Nagyon szeretném, ha minél több emberhez el tudnánk jutni, hiszen mi nem gyógyítunk, hanem kezelünk/egészségmegőrző technikát alkalmazunk, amely hatásos a testnek és a léleknek egyaránt. Valahol olvastam, hogy az érintés pozitív stressz, amely a szív saját ereit kitágítja, és ezáltal javítja a vérkeringést is. Nagy szükség van a munkánkra, mert nagyon sok ember él meg hiányt, akár lelki, akár fizikai szinten, és lehet, hogy csak pár percre, de mégis megnyugvást, békét, szeretetet tudunk nekik nyújtani.

Hálás vagyok a sorsnak, hogy mindezeket meg tudom élni. Büszke vagyok a csapatomra, amely nagyszerű emberekből áll, akik felelősségteljes munkát végeznek, szabadidejüket nem sajnálva, szinte naponta állnak helyt szerte az országban, és most már országhatáron túl is. Nagyon sok a feladat és ehhez szükség van sok-sok segítő kézre, megértő és megérző szeretetre. A csoport nyitott, szeretettel várjuk azokat a segítőket, akik a cselekvő szeretetnek ezt az útját szeretnék járni.

H. Zsófi
Emlékszem, a kezdeti időkben még nem masszíroztunk, csak energiakezelést adtunk, és beszélgettünk az érdeklődőkkel, de azt is inkább Piroskára és Tiborra hárítottuk, mondván: ők biztosan jobban tudják ezt tenni. A tornánk egyes mozzanatai már Jászberényben megvoltak. Sosem felejtem el, hogy amikor egy bácsit már pár hete kezeltünk, eljött reklamálni a felesége, hogy: „Mit csináltunk mi a férjével, mert amióta ide jár, egy jóízűt nem tud vele veszekedni, olyan jámbor lett.”

Persze ez nem volt egy diadalmenet, hiszen munka, magánélet mellett mindezt megoldani szép feladat. Elmondhatom, hogy nagyon büszke vagyok a csapatra, mert csodálatos emberek egytől-egyig, akik naponta tesznek azért, hogy szebb legyen az élet. Jelenleg Ausztráliából támogatom a csoportot. Köszönöm, hogy Veletek lehetek!

K. Ági
Az, hogy én kezelek, egy másnak szóló mondattal kezdődött: „Az kap többet, aki ad.” Abban az időben dialízisre jártam, mert nem működtek a veséim, hetente háromszor négy órában, Egerben. Az alapítványi kezelés egyik társunk lakásán volt és én elmentem ajtót nyitogatni, hogy Tiborék tudjanak nyugodtan kezelni. Azonnal “befogtak” engem is. Nehéz volt, fájt a kezem, a derekam, de csináltam. Az akkor alakuló Egészségcsoport tagja lettem. Nem is értettem, miért pont én. A csoport tagjai valamilyen formában az egészségüggyel, alternatív gyógymódokkal voltak kapcsolatban. Úgy éreztem, én a „másik” oldalon állok, akik „élvezik” az egészségügy áldásos tevékenységét. Sokáig nehezen éltem meg ezt a helyzetet, de később, amikor többen lettünk, már nem csak én voltam ilyen „más”.

A tanfolyamokon már kisebb előadásokat is tartottam. Emlékszem egy egészségnapra, amikor végignéztem a kezelőkön, és örömmel láttam, hogy sokaknak segítettem az Ő segítővé válásukban. Ez nagyon jó érzéssel töltött el. Egyben a felelősség tudatával is, hogy mit mutatunk. Csapatunk egyre egységesebb, egymásra figyelő. Aki hozzánk csatlakozik, a feladat mellett társakat is választ. Amikor kaptam egy új vesét, megtapasztaltam mindezt az odafigyelést, törődést, szeretetet. Hála és köszönet érte!

E. Miklós
Kezdettől – 2001-től – tagja vagyok az Egészségcsoportnak. Mi 7-en „szent” küldetésnek tekintettük, és fáradságot nem ismerve gyarapítottuk anatómiai ismereteinket, tartottuk a tanfolyamokat, és szerveztük a különböző egészség-napokon való részvételünket, és magunk is eljártunk azokra. Számomra a csúcs az volt, amikor az első bajai hátmasszázs-tanfolyamon kerek 20-an voltak a tanulók, és mi 5-en a 7-ből, akik leutaztunk hozzájuk, meg tudtuk oldani, hogy mindenkire figyeljünk a gyakorlások alatt.

Akkoriban is sűrűn voltak tanfolyamok és egészségnapok is, amelyekre sorra kaptuk a meghívásokat. Tényleg beletettük minden energiánkat ebbe a „munkába”, amit kellemes, felemelő időtöltésnek éltünk meg, nem pedig fáradságnak. Közben kibővült a csapatunk és most még többen teszünk a „szent ügyért”. Az is örömömre szolgált, hogy részt vehettem kiadványaink (a hát-, kéz- és talpmasszázs tanfolyam anyagok) szerkesztésében és újabban angol nyelvű tanfolyamaink tartásában is, ezekkel pedig külföldi társainkat is bevonhatjuk masszírozóink körébe.

V. Viola
Amikor a Szeretet Fénye közössége Budapesten központot nyitott, szerencsém volt megtanulni a masszázsokat, majd elvégezni a relaxa tanfolyamot. Nagy tisztelettel figyeltem az akkori egészség csoportosok lelkiismeretes, odaadó tevékenységét. Műszaki foglalkozású lévén nehéz volt elképzelnem magam ebben a feladatkörben, de a segíteni akarás erősebb volt bennem. Mivel nem vagyok a szavak embere, ráéreztem, hogy az érintéssel mennyi pozitív érzést lehet közvetíteni.

Amióta az Egészségcsoport tagja vagyok, -2005 óta- úgy érzem, megtaláltam a helyem. Nagyon sok szeretetet, megértést, támogatást kapok Piroskától és a többiektől. Mély megéléseim vannak masszírozás kapcsán, amelyek hálával töltenek el. Olyan jó, összeszokott a csapat, érezhető az egység. Különleges élmény ide tartozni.

M. Szilvi
2006 óta vagyok az Egészségcsoport tagja. Anno egy talpmasszázs „testen túli” élménye, tapasztalata hozott közel a Szeretet Fénye közösségéhez, és ez is határozza meg a hovatartozásom. Közösségünkben több formában jelenik meg az emberek felé forduló cselekvő szeretet, számomra a legkifejezőbben az masszázsunk során. Legyen szó a hát-, talp- vagy kézmasszázsról, mindegyik az egész ember Egészségének helyreállításában segíti az emberi szervezetet. Testet, lelket és szellemet egyaránt érinti egy másik lény teste, szelleme, lelke, lehetőséget kapva ezáltal egy pozitív változás beindulására. Masszázs közben eltűnik ő és én, és az érintés intimitása, speciális kapcsolata a kezelt részéről feltétlen bizalmat, a kezelő részéről feltétlen alázatot igényel.

Azt gondolom, hogy akkor jelentkezik valaki az Egészségcsoportba, ha az embertársainak a masszírozással, szavak nélkül szeretné vagy tudja a szeretetet átadni. Viszont egy másik emberi lény testének érintése felelősség. Nem mindegy, mikor, mit és hogyan fogunk, nyomunk stb. Bizonyos anatómiai ismeretek szükségesek ahhoz, hogy véletlenül se ártsunk. Az én feladatom, hogy egészségügyi alapképzettséggel nem rendelkező társaimnak anatómiai ismereteket adjak át. Fontos ez a masszírozásnál, és a masszázs tanfolyamokon tartandó elméleti előadásoknál is, legyen szó magyar vagy angol tanfolyamokról. Ahhoz, hogy beszélni tudjon egy egészségcsoportos, az emberi test felépítéséről, működéséről, sok-sok ismeret szükséges. És ez a masszázsunknak csak a testet érintő része. Ezen túl ott van a többi sajátossága, ahogy lelkileg a vendég felé fordulunk és megérintjük. Ezt megélni minden alkalommal maga a csoda.

B. Péter
Szokták mondani, hogy az ember sorsa előre meg van írva, nos az enyém a masszázs szeretetével talán már az anyai simogatással, érintéssel megpecsételődött. Ezek után már csak egy-két jelzőkaró kellett, hogy megtaláljam az utam, illetve a helyem a közösségünkön belül. Mint a szivacs, szívtam magamba a masszázsvizsga után az érzelmes, felemelő, néha megrázó élményeket.

Megtiszteltetés megérinteni, a Szeretet Fényével kezelni egy másik embertársat, meggyőződésem, hogy nem tudjuk felfogni, mi is történik ilyenkor. Bizalom, biztonság, összetartozás… Sorolhatnám, mennyi mindent kap kezelt és kezelő egyaránt.

A fentiek tükrében talán nem meglepő, hogy Putnoki Piroska egyik helyetteseként többek között az egészségnapok, kezelések szervezését, egyeztetését végzem, legyen az hazánkban vagy a Föld bármely pontján. A hol, mikor, kivel, miképpen kérdéseket igyekszem rendezni, jelenleg főképpen adminisztratív módon, de napról-napra közeledve az igazi álomhoz. Az álomhoz, hogy – egyre több társsal a világ minden pontjáról – napi rendszerességgel hódolhassak a szenvedélyemnek. Vagy netán a sorsomnak? Ki tudja…

Sz. Andi – Szati
A csapatnak 2005 óta vagyok tagja. Mindenki beleteszi a munkába azt, amivel az egészhez hozzá tud járulni. A kezelés tisztaságának őrzésén kívül, mely alapvető feladatunk, a masszázs anyagaink angol nyelvre fordításában és a kulturális megmozdulásaink koordinálásában tudom segíteni a “cselekvő szeretet” közösségének munkáját. A csoporttal együtt fejlődöm, de mindent lehet egyre jobban tenni. Köszönöm!
Y. Angela
A Szeretet Fénye Egyesült Királyságbeli képviselőjeként a célom az, hogy minél több emberrel megismertessem a Szeretet Fényét, és hogy minél több társunkat segítsem és bátorítsam az egészségtámogató kezeléseink gyakorlásában. Nagyon hálás vagyok, hogy létezik egy aktív és elkötelezett csapat Magyarországon, amely példát mutat és támogatja a munkánkat.

Bár főleg Walesben élek és ezért kevés közvetlen kapcsolatom van az Egészségcsoport magyarországi tevékenységével, örömmel tölt el, hogy megtapasztalom érdeklődésüket és támogatásukat itt az Egyesült Királyságban. És mindig élvezet „hazatérni” és érzékelni az Egészségcsoport meleg fogadtatását és jóakaratát, amikor Magyarországon vagyok. Köszönöm!

V. Nelli
2002 óta masszírozok a Szeretet Fénye közösségében, ez határozta meg az életemet. 2008-ban kerültem az Egészségcsoportba. Éreztem, hogy a társaim tényleg szeretnek. El is mondták. Ez sokat jelent nekem ma is. Hálás vagyok a csapatnak, meggyőztek, hogy szerethető vagyok. Megtanultam csapatban dolgozni, együttműködni, és azt, hogy rám is szükség van. Örömmel tölt el, ha kezelek, vagy csak beszélgetek valakivel. Úgy érzem, Piroska és a társaim segítségével más ember lettem. Hálás vagyok minden alkalomért, amikor kezelek.

L. Krisztián
2003 óta vagyok a Szeretet Fénye közösségének tagja. Úgy gondoltam, hogy ha ide szeretnék tartozni, akkor masszíroznom „kell”. A masszázs tanfolyamon és utána is titkoltam, hogy egy marfan nevű betegség miatt nem olyan a kezem – sokszor fáj és gyengébb – mint másoké. Hosszabb ujjaim bár jól hajlanak (laza ízületek), de mégsem erősek.

Egészségcsoportos csak 2012-ben lettem, azóta hetente két délután bent vagyok, masszírozok. Ma szeretnek hozzám is járni a vendégek. Olyan csapathoz tartozom, amely a nagy közösségben egy kisebb, de erős, családiasabb közösség. A kardiológus, amikor megvizsgál, és jó állapotban talál, csak ezt kérdi: – Maga mit csinál? Én pedig azt válaszolom, hogy: – Masszírozok.

I. Ági
Örülök, hogy ebbe a csoportba tartozhatok. Itt sokat lehet tanulni. Ezelőtt nem foglalkoztam anatómiával. Elvégeztem mindhárom masszázs tanfolyamot, jó érzés, hogy megkérdezhetem, hogy – Milyen masszázst tetszik kérni? Több, mint tíz éve vagyok Egészségcsoportos, elég jól összekovácsolódtunk. Szeretek itt lenni.
P. Bea
Szerettem volna az embereknek segíteni, ennek egyik módja, ha megérintjük őket, amit úgy is tehetünk, hogy közben gyógyulhatnak.
F. Marika
A beszéd nem erősségem, én a cselekvő szeretetet választottam. Tenni másokért, magamért, megőrizni, óvni a kezelés tisztaságát.

Cs. Irénke
Mielőtt megismertem a Szeretet Fénye közösségét, arra vágytam, hogy szeretnék gyengéd masszírozással embereket megérinteni. Itt az Egészségcsoportban valóra vált ez az álmom. Így minden alkalommal átjár az öröm, ha kezelésünkkel megérinthetek valakit.

D. Ildikó
Egy olyan csapat tagja vagyok, ahol fejlődhetek, tehetek magamért és másokért. Piroska az a vezető, aki „tyúkanyóként” segíti csapatát. Nem kér olyat, amit ő maga ne tenne meg.
H. Zsuzsika
Felelősség, példamutatás és megtiszteltetés. A kezelés tisztaságának őrzői vagyunk, ezért példává kell, hogy váljunk. A megtanult technikát hűen kell gyakorolnunk. Jelenlétünkkel méltóan képviselni a szeretet ügyét. Az emberek segítése, a cselekvő szeretet szolgálata hivatássá vált számomra az évek során.
M. Kitti
Egy újabb családot találtam itt, az Egészségcsoportban, ahol a cselekvő szeretet eszközeként tudok örömmel tenni az emberekért.
R. Viki
Az Egészségcsoport által egy olyan fajta biztonságot találtam meg, amely az egész életemre hatással van. Az egyik legfontosabb értéket, az egészséget és támogató, elfogadó társakat kaptam.
É. Edit
Kaptam egy második családot!